Pentru aluat:
5 oua
1 l lapte
350 g faina
un praf de sare
2 linguri de zahar
5 linguri de ulei
vanilie
***
Eu le fac asa, acum, daca e sa cautam reteta ideala, cred ca ideala e cea mai flexibila. Aluatul de clatite nu e deloc pretentios, daca nu ai lapte pui apa minerala, nu ai apa minerala, merge si plata, nu ai suficiente oua- nu-i problema, pui cate ai si tot asa...
"Cronicarul Athenaeus, poveste cum erau preparate clatitele in Grecia Antica: 500 g de faina, 60 ml vin alb, 60 ml lapte acru, si jumatate de lingurita de sare." Deci, total diferite de cele din zilele noastre, dar gustul e cel care marcheaza.
***
Batem ouale cu un praf de sare, apoi adaugam faina si turnam treptat laptele, apoi zaharul, vanilia si uleiul.
Se incinge tigaia unsa cu unt sau ulei.
Se rumenesc pe ambele parti. Iar cand sunt gata si s-au racit un pic, se taie in 4.
Pentru compozitia:
400 g branza
3 oua
100 g stafide
100 g zahar
Se bate branza cu ouale si zaharul. Apoi se adauga stafidele tinute in apa calda.
Din clatitele taiate anterior se formeaza niste rulouri ca sarmalele.
Se unge o tava cu unt si se aranjeaza clatitele in straturi si intre straturi se unge la fel cu unt moale.
Se acopera cu capac sau foaie de aluminiu si se dau la cuptor pentru jumatate de ora.
Sa aveti pofta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu