Translate

luni, 26 mai 2014

Ciolan la cuptor (Arrosto)


Ciolanul la cuptor este des intalnit in bucataria romaneasca, eu insa il voi pregati ca in Italia, unde poarta denumirea de "Arrosto".
Cred ca e printre cele mai gustoase bucate care le-am mancat in Italia si de care imi voi aminti mereu.
Este foarte simplu de facut si cu un buget mic, dar cu putina rabdare poate deveni un deliciu!
Azi, plimbandu-ma pe la raionul de carne, mi-au cazut ochii pe un sold de porc care costa nici mai mult nici mai putin de 10 roni. Si indata mi-a venit ideea de Arrosto.


In primul rand l-am spalat si l-am sters de excesul de apa. Apoi i-am crestat soricul ca sa poata fi patruns de condimente. 
L-am condimentat doar cu sare, rozmarin si boia picanta. Iar ca carnea sa nu fie uscata la prajit, am uns-o initial cu o lingura de ulei.


Ar fi indicat sa stea un pic la marinat. Eu insa, din criza de timp am pus-o imediat pe foc. Se rumeneste pe toate partile la foc iute.


Cand s-a rumenit bine, se adauga 100 ml de vin alb sec.


Lasam la foc intens 5 minute pentru evaporarea alcoolului si adaugam aceeasi cantitate de apa.
Punem capacul si il lasam la foc jumatate de ora.
Intre timp pornim cuptorul la 200° C si transferam ciolanul la cuptor, acoperit cu foaie de aluminiu. Pastram la t. de 200°C pentru 15 min., apoi micsoram focul la 150°C si din jumatate in jumatate de ora, il scoatem de la cuptor si il ungem cu zeama din tava. In total ar trebui sa stea in cuptor cam 1 ora si jumatate.


Asa arata ciolanul meu dupa ce l-am scos de la cuptor. Separam sucul de la carne si il trecem prin strecuratoare, iar cantitatea obtinuta o dublam cu apa si o lingura de amidon.
O punem la foc pana da in clocot. Asa obtinem un sos foarte fin pentru ciolanul nostru.


Cand se mai raceste ciolanul, se taie felii si se toarna putin sos peste el.


Poate fi servit cu o garnitura de cartofi si o salata de cruditati. Pofta buna!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu