Translate

vineri, 16 mai 2014

Bors de sfecla rosie (reteta ucraineana)


Aceasta reteta de bors e cea care se pregatea la noi in familie de cand eram mici, tin sa mentionez ca e diferita de reteta bucovineana, care la fel, e foarte buna. Borsul ucrainean cu sfecla rosie, va fi ceva mai consistent si cu un gust mai intens datorita calirii prealabile a legumelor. Eu am optat pentru varianta de post, pentru ca e cea care mi-a marcat gustul din copilarie, cand bunica ne pregatea bucate alese ca sa nu simtim lipsa de carne in posturile de peste an.
 Pentru asta avem nevoie:
jumatate de capatana de varza
un morcov
2 cepe
o sfecla mare sau doua mai mici
4 cartofi
bors acru
leustean, marar, patrunjel
o frunza de dafin
sare si piper
bulion de rosii
Se taie ceapa solzisori, se da prin razatoare morcovul, 3/4 dintr-o sfecla se taie cubulete de 1 cm, cartofii se taie si ei cuburi ceva mai mari. Incepem a cali toate pe rand intr-o cratita cu fundul mai gros si suficient de incapatoare. Mai intai ceapa, apoi adaugam sfecla si morcovul, apoi cartofii. Cand cartofii incep a deveni transparenti, punem varza tocata si asteptam sa se inmoaie, cand a mai scazut din volum adaugam bulionul de rosii si la scurt timp  turnam peste ele cam 2,5 l de apa fierbinte. Condimentam cu sare si piper si adaugam frunza de dafin, asteptam sa dea in clocot si micsoram focul. Lasam sa fiarba la foc mic pentru a pastra culoarea rosie si integritatea legumelor. Iar cand vine timpul pentru a adauga borsul acru, un mic secret pentru a avea un bors  rosu intens e sa dati prin razatoarea cat mai mica sfertul de sfecla ramas. Din acest moment mai asteptati doar sa dea in clocot, apoi stingeti focul. Se pune patrunjelul, mararul si leusteanul.
La dorinta se poate servi cu smantana in farfurie.
Pentru un bors cu sfecla si carne, se parcurg aceeasi pasi, numai ca carnea se fierbe separat si bulionul de la carne este folosit la preparare. 
Promovand o alimentatie sanatoasa, tin sa amintesc ca pe timpul buneilor nostri, mancarea era la fel de gustoasa fara adaos de vegeta, delikat sau alte suplimente de gust la provenienta carora nici nu vreau sa ma gandesc. Si imi pare rau sa vad, analizand atatea retete culinare...cum gospodinele isi strica calitatea mancarii crezand ca imbunatatesc gustul, folosind aceste adaosuri pline de E-uri.

Bafta la gatit si sa aveti pofta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu