Translate

luni, 16 iunie 2014

Zacusca de dovlecei


Zacusca de dovlecei e ceea ce mi-a venit in cap cand m-am pomenit cu o sacosa plina de dovlecei trimisa de bunica mea de la tara.
Nu practic zacusca in casa deoarece stau la bloc, dar mare imi este pofta cand hoinaresc printre rafturile cu zacusca din hipermarketuri. Si cand iau un borcanel in mana si incep a citi lista de conservanti, arome si alte chimicate...pofta se transforma in frica de mai cumpara si raman doar cu gandul. Acum ca dovleceii sunt de sezon, ar fi pacat sa nu profitam de ei, mai ales ca sunt si ieftini, luati din piata.
De cate ori veniti in fuga acasa si vreti sa mancati ceva pe fuga? Zacusca ar fi o solutie perfecta, mai ales ca se poate pastra mult timp la frigider. Eu una, azi cum am terminat sa o prepar...nu prea am asteptat sa se raceasca. A iesit un deliciu! Sigur voi mai reveni la aceasta reteta.
La 1,5 kg de zacusca cat mi-a iesit mie, am folosit:
1 ceapa mare sau 2 mai mici
2 morcovi mari
1 ardei rosu
3 rosii
2 dovlecei medii
sare
ienibahar macinat
frunza de dafin
sare
1 lingura de zahar
1 lingura de otet
Se taie toate legumele, nu foarte marunt, oricum urmeaza sa fie macinate prin robot.
Se taie ceapa si se caleste.

Apoi se adauga morcovul taiat rondele.


Cand morcovul incepe a se inmuia, adaugam ardeiul.


Dovleceii se taie cubulete.


Se adauga si ei la calit.


Se sareaza, apoi se adauga rosiile taiate cubulete, zaharul, otetul, frunza de dafin si ienibaharul. Daca nu aveti ienibahar nu-i probleme, se poate folosi alt piper aromat.
Cand legumele sunt aproape gata, se trec in blender. Eu prefer sa pastrez legumele un pic "al dente" altfel, zacusca ar deveni un terci unde nu se mai intelege ce legume contine.


Se marunteste, iar aproape la final se adauga si patrunjelul proaspat, tocat.


Se poate manca calda cu mamaliguta, cum mancam noi cand eram mici, in post, sau rece cu paine. In ambele cazuri este foarte buna!
Va doresc sa aveti pofta!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu